HATÁRTALANUL! PROGRAM 2019

Határtalanul! program – tanulmányút Erdélyben /HAT-18-01-1175

 1. nap: 2019. május 14-én, egy keddi napon az osztályommal elindultunk Erdélybe. Körülbelül hat órán keresztül csak utaztunk. Sok szép hely mellett mentünk el. Az út felénél már kezdtünk ébredezni, emiatt aztán hangzavar is lett .
  Az első cél Nagyvárad volt. Amint leszálltunk a buszról, egy Budapesthez hasonlóan több száz éves történelmi jelentőségű épületekkel álltunk szemben. Először elmentünk az Ady-múzeumhoz is, amely előtt Ady Endre szobra állt, akiről meghallgathattunk egy előadást. Megnéztük még Lorántffy Zsuzsannának, I. Rákóczi György feleségének a szobrát egy parkban, ahol egyik osztálytársam elmondott róla néhány érdekességet. Ezután átmentünk a várost kettészelő folyó egyik gyaloghidján, majd a Fekete Sas palotához érkeztünk, ami amellett hogy nagyon szép volt, azért is jól jött, mert éppen eleredt az eső. Ahogy az eső elállt, bejártuk a Szent László teret, majd felsétáltunk a Váradi várhoz. Innen már a buszhoz kellett igyekeznünk, mert aznap még sok program állt előttünk.
  KÉP-Nagyvárad
  Amikor egy hegyi szerpentin tetején megérkeztünk Király-hágóhoz és kiszálltunk a buszból, gyönyörű látvány fogadott. A kilátóhelyen levő padokon fogyasztottuk el az ebédünket, miközben a tájban gyönyörködtünk, amely nagyon festői volt. Innen Kolozsvárra indultunk tovább.
  KÉP-Királyhágó
  Amikor Kolozsvárra érkeztünk, egyből egy térre mentünk, ahol Mátyás királyt és vitézeit, Kinizsi Pált és Magyar Balázst ábrázoló szoborcsoport előtt csináltunk egy osztályképet, majd több osztálytársunk mesélt azokról a híres történelmi személyekről, akiknek ezek a szobrok emléket állítottak. Ezután elmentünk ahhoz a házhoz, ahol Mátyás király született, de sajnos esett az eső, így esernyők alatt állva hallgattuk meg osztálytársunk beszámolóját a Hunyadi családról. Ezután tovább mentünk a Szent György szoborhoz, végül a Babes-Bolyai egyetem mellett megtaláltuk az első kolozsvári kőszínház emléktábláját. Ez azért is különleges volt, mert az egyik tanárunk rokona még itt volt először színész. Végül visszamentünk Mátyás király szobrához, és mielőtt Kolozsvárról tovább indultunk volna a szállásra, itt kaptunk egy kis szabadidőt.
  KÉP-Kolozsvár
  Kolozsvárról már a szállásunkra, Gyalura indultunk tovább. A szállásra érkezés előtt mindenki izgatott volt már. Mikor odaértünk, rácsodálkoztunk a szép tájra. Az épület, amelyben a szobáink voltak, egy hatalmas tó partján állt.
  KÉP-Gyalu
 2. nap: Reggel, miután összecsomagoltunk, elindultunk Tordára. Utazás közben láthattuk a Tordai-hasadékot és képeket is készítettünk róla. Sajnos a hasadékot nem tudtuk megnézni, mert nagyon esett az eső. Torda városában álltunk meg legközelebb, ahol a tordai templom előtt az először itt kimondott vallásszabadság-törvényről emlékeztünk meg.
  KÉP-Torda
  Tordáról egy rövid szabadprogram után buszra ültünk, hogy elmenjünk egy jellegzetes erdélyi faluba, Livezenibe, vagy ahogy ott mondják, Jedd faluba. Amint leszálltunk a buszról, egy modern, felújított épületegyüttes előtt álltunk. Az itteni diákok és tanárok mind nagyon kedvesek voltak, majd egy focimeccsre került sor, melyet kis szerencsével megnyertünk. A vendéglátó iskolások nagyon közvetlenek, de ami sokkal fontosabb, hogy sportszerűek voltak, így könnyű szívvel búcsúztunk el új erdélyi barátainktól.
  KÉP-Livezeni
  Marosvásárhelyen meglátogattuk a Kultúrpalotát, ahol az idegenvezető körbevezetett minket. A múzeum bejárása után a színházteremben megpihentünk majd kijöttünk a palotából, és felmentünk a városháza tornyába. A kilátás nagyon szép volt, de amikor elindultunk volna lefelé, hirtelen megszólalt a harang. Mindenki nagyon meglepődött. Miután leértünk a városközpontba, sétáltunk, majd indultunk tovább az új szállásunkra, Magyarigenbe.
  KÉP-Marosvásárhely
  Két éjszakát aludtunk ebben az aranyos kis erdélyi faluban, ahol rögtön első este az a meglepetés ért bennünket, hogy a nyíregyházi testvériskolánk csapata is itt szállt meg. Megismerkedtünk az ottani hetedikesekkel, és mindkét este nagy pingpong- és kosármeccsekre került sor.
  KÉP-Magyarigen1
 3. nap: Reggel, rögtön a reggeli után elindultunk a Tordai Sóbányába. 102 lépcsőfokot mentünk lefelé, mire elértük a bányát, amelyet körbejártunk az idegenvezetővel. A bánya helyén egy tenger volt még nagyon régen, ezért maradt itt a só. A legmélyebb pontján még mindig van egy tó, amelyen lehetett csónakázni is. Miután körbe néztünk a bányában, szabadprogramot kaptunk, és felültünk az óriáskerékre, biliárdoztunk és bejártuk a központi nagy barlangot. Utána felmentünk a földszintre, ahol ebédeltünk, majd tovább indultunk.
  KÉP-Tordai Sóbánya
  Nagyenyeden meglátogattunk egy iskolát, a Bethlen Gábor Kollégiumot. Nagy vendégszeretettel fogadtak minket, kiselőadásokat és műsorokat mutattak be. Az iskolamúzeumot részletesen bemutatták, ahol a régi padokat, székeket, írószereket és egyéb használati tárgyakat láthattuk. Ezután az iskolában egy kosármeccsre is sor került. Az iskolánk csapata győzelmet aratott. A meccs után még sokat beszélgettünk az iskola tanulóival. Rengeteg kedves diákkal volt szerencsénk találkozni, többekkel később a kapcsolatot is felvettük az interneten. Sok jó emlékkel indultunk tovább innen.
  KÉP-Nagyenyed
  Amint megérkeztünk Gyulafehérvárra, először egy római kori erődöt néztünk meg, majd egy ezeréves templom előtt többen is kiselőadást tartottak ezer év híres, Gyulafehérvárhoz kötődő magyarjairól: I. (Szent) István királytól Márton Áron püspökig. Ezután megnéztünk egy ortodox templomot és kolostort is, majd kaptunk a várban egy óra szabadprogramot: végigsétáltunk egy kirakodóvásáron, majd találtunk egy teret kis gombaházakkal.
  KÉP-Magyarigen2
  Gyulafehérvárról már a szállásunkra, Magyarigenbe indultunk vissza.
 4. nap: Az utolsó nap reggelén miután összecsomagoltunk és buszra szálltunk, az első állomásunk Vajdahunyad volt. Itt meglátogattuk a híres Hunyadi várat. Amikor átléptünk a vár kapuján, a vár udvarába érkeztünk. Felmentünk az egyik bástyára, ahol és két osztálytársunkat hallgattuk meg Hunyadi Jánosról és Szilágyi Erzsébetről. A vár nagyon szép volt. Miután bejártuk, egy következő várhoz, Dévára indultunk tovább.
  KÉP-Vajdahunyad
  Amikor megérkeztünk Dévára, szép látvány fogadott minket. Mindenki nagyon izgatottan várta, hogy felérjünk a várba. Ahogy beszálltunk a siklóba – vagy ahogy ott hívják, Telekabinba – már indultunk is felfelé. Mikor felértünk, nagyon szép volt a kilátás. Itt hallhattunk egy előadást a reformáció idején itt raboskodó Dávid Ferencről, azután mindenki felfedezhette a várat. A várnak különböző belső útjai kacskaringósan vezettek egyre feljebb. Akik szemfülesek voltak, láttak egy kisrókát sütkérezni a köveken. A várból lefelé ugyanúgy siklóval jöttünk le, és így még gyönyörűbb volt a kilátás.
  KÉP-Déva
  Arad volt a tanulmányi kirándulás utolsó városa. Már mindenki fáradt volt a sok programtól, de ez nem volt akadály. Először az aradi vértanúk emlékhelyét néztük meg, ahová egy koszorút is elhelyeztünk, azután a tanár úr tartott egy kiselőadást a vértanúkról. Ezután a városba mentünk, ahol megnéztük a város több jelentős épületét, majd kaptunk egy kis szabadidőt. Végül meguzsonnáztunk, aztán hazaindultunk.
  KÉP-Arad
  Képfelirat:

Későn este érkeztünk Salgótarjánba, az Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskolához.
Az erdélyi utazás izgalmas, mókás és jó volt. Remélem, lesz még ilyen.
A cikk írói: a 7. osztály

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

WordPress Lightbox Plugin