Sakk Diákolimpia 2023/2024 döntője

Kaiser Ferenc Tanár Úr az alábbiakat nyilatkozta:

A 2022/2023-as tanévben a 10. osztályban pár fiú sakkozott a szünetekben. Néztem a játékukat, és feltűnően ügyesek voltak. Ezért elkezdtem velük komolyabban sakkozni órák után. A tanév végén indultunk a megyei csapat diákolimpián, amit meg is nyertek a fiúk. Az öt főből négynek az volt az első versenye. Nagy örömünkre Mede Marcell is visszatért a sakktáblához, akinek az előző években szép sikerei voltak a korosztályában. Ezután az országos döntőn, a várható eredmény született, azaz a táblázat végén találtuk magunkat, de minden játékos szerzett pontot. Ebben a tanévben is folytattuk az edzéseket. A fiúk sokat játszottak egymással, kitűzött feladatokat oldottak meg, elemeztek, megnyitásokat tanultak, kombinációkat oldottak meg. Idén már az egyéni diákolimpián is részt vettünk, amit Rudnäs Noel a megyei versenyen hibátlan teljesítménnyel meg is nyert. Aztán a megyei csapatversenyt idén (szintén 100 %-os eredményességgel) ismét megnyerte a csapat. Az országos döntőn persze csoda nem történt, hiszen a három budapesti, a két szombathelyi és a többi megyebajnok csapatban sok olyan kiváló ifjú sakkozó szerepelt, akiknek már komoly versenyeredményeik voltak, mesteredzőkkel tanulják ezt a szép játékot. Ellenfeleink közül a legtöbb – az első 2 táblán mindegyik – már rendelkezett sakkozói értékszámmal. Nekünk – egyetlen csapatként – nincs ilyen játékosunk. A fiúkból háromnak ez volt mindössze az ötödik, míg egyiküknek a hatodik versenye. Szégyenkeznünk azonban nem kell, hiszen két csapatgyőzelmünk, és egy döntetlen mérkőzésünk is volt. Minden fordulóban szereztünk pontot, az előző évinek összesen a dupláját. Az első táblán Rudnäs Noel, és a második táblán Mede Marcell 8-ból 3-3 pontot, a 3. táblán Milák Olivér 7-ből 4 pontot szerzett, a 4. táblán pedig Orosz Csaba Csanád és Rákos Márton (felváltva játszva) 3 pontot ért el. A fiúk kiválóan érezték magukat a versenyeken. Sikereik, tehetségük ösztönözték őket a tanulásra. Megszerették ezt a nagyszerű szellemi játékot.
A továbblépés érdekében fontos lenne, hogy mindenki tagja legyen egy egyesületnek, ahol készülhetnek, fejlődhetnek, több viadalon elindulhatnak. Szeretnénk a következő tanévben is eljutni az országos döntőbe. Természetesen még több sikert elérni, Nógrád vármegyei színeket képviselve.

Uzoni Péter Általános Iskola és Gimnázium Salgótarján csapata: Rákos Márton, Orosz Csaba Csanád, Kaiser Ferenc tanár, Rudnäs Noel, Mede Marcell és Milák Olivér

A nyilatkozat a Nógrád Vármegyei Sportélet facebook oldalán jelent meg.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

WordPress Lightbox Plugin