A Délvidék történelmi és építészeti különlegességei

Határtalanul pályázati program

2022 májusában a gimnázium 32 diákjával vettünk részt „a Délvidék történelmi és építészeti különlegességei” című Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak pályázat támogatásával megvalósuló tanulmányúton.

A tanulmányi kirándulás célja volt a mai Szerbiának a magyar történelem szempontjából jelentős helyszíneinek felkeresése. Olyan, a mai napig jelentős magyar lakossággal rendelkező városok megismerése, mint Szabadka, Topolya, Újvidék, Zombor és Zenta. Célunk volt még a magyar történelemben rendkívüli fontosságú

nándorfehérvári diadal helyszínének felkeresése, és megemlékezés a törökellenes harcok hőseiről. Továbbá megtekintettük a magyaros szecesszió építészeti különlegességeit.

Az utazás előtt a diákok előkészítő órán vettek részt, ahol megismerkedtek a Vajdaság földrajzi elhelyezkedésével, természeti értékeivel, híres városaival. Beszélgettünk a Magyarország határain túl élő magyarság történelméről, jelenéről, és a XIX. századi nemzetiségi kérdések és a trianoni sorstragédia következményeiről a XX. században. Az előkészítő óra témája volt még az empatikus és toleráns viselkedés, felelősségtudat kialakítása a külföldi honfitársainkkal szemben, és ismertetésre került a buszos etikai kódex.

Az előkészítő óra kiegészítéseként a Bibliatanár vallástörténeti foglalkozást tart a Délvidék vallási sokszínűségéről és a Vajdaság egymás mellett élő közösségeivel kapcsolatosan . Ezután beszélünk a délszláv háborúk történetéről és a békés egymás mellett élés fontosságáról.

Május 23-án korán reggel indultunk el a salgótarjáni Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskolától. Egy rövid megállóval kora délután érkeztünk Szabadkára. Itt városnéző sétánkat a Raichle-palotánál kezdtük, majd megtekintettük a Városházát, a felújított szabadkai zsinagógát, majd elsétáltunk Kosztolányi Dezső volt iskolájához. Az iskola előtti Kosztolányi-szobornál tanulói kiselőadást hallgattunk meg a költő munkásságáról. Végül városnéző sétánkat a Korzón zártuk. Ezután a szálláshelyre buszoztunk, ami Palics külterületén, egy almakertes tanyán volt. A szállás elfoglalása után megvacsoráztunk, majd játékos vetélkedővel zártuk a napot a kertben található pados beülőn.

A kirándulás 2. napján reggel indultunk Topolyára. (Bácska-Topolya). Programunkat a

Topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskolában kezdtük. A szerb-magyar iskola 10. (magyar) évfolyamos diákjai bemutatták iskolájukat, majd kis vegyes csoportok alakultak, és csoportok bejárták a város nevezetességeit. Ezután a Topolya melletti pihenőparkba sétáltak, ahol a diákok röplabdameccsen mérték össze ügyességüket. Végül az emblematikus topolyai szélmalomnál piknikezéssel zártuk a közös programokat.

További közös képek az együtt töltött napról a topolyai iskola facebook oldalán: https://www.facebook.com/dositej.btopola/photos/pcb.2031985857006408/2031985140339813

A délutáni úticélunk Újvidék volt. A belvárosi programunk során megtekintettük a a katolikus templom Zsolnay-kerámiával fedett tetejét, majd a Baumhorn Lipót tervezte zsinagógát, sétáltunk a Duna utcán és a Duna Parkban hűsöltünk.

Végül átsétáltunk a Duna-hídon Péterváradra. A péterváradi erőd óratornya alatt a tanulók kiselőadásaikban ismertették a vajdaság és Újvidék történelmét, a végvárrendszer jelentőségét. Ezután visszatértünk palicsi szálláshelyünkre.

A harmadik nap korán reggel indultunk, mivel aznap hosszú útra készültünk. Első megállónk Zalánkeménen volt, ahol megtekintettük a Duna és a Tisza egybefolyását, majd a folyóparton tanulói kiselőadást hallgattunk meg a zalánkeméni csatáról és a Zrínyi családról.

A déli órákban érkeztünk Belgrádba. Városnéző sétánkat a NATO által 1999-ben lebombázott honvédelmi minisztériumnál kezdtük, ahol az áldozatok emlékművénél tanulói kiselőadást hallgathattunk a délszláv háborúról. Ezután a város sétálóutcáján felsétáltunk a Kalemegdán Parkba. A Nándorfehérvári várnál kiselőadást hallgattunk a nándorfehérvári csatáról és Hunyadi János életéről, majd megkoszorúztuk Hunyadi János emlékkövét. Ezután átbuszoztunk Zimony várához, ahol a Millenniumi-toronynál Belgrád városát néztük meg a folyó másik partjáról. Palicsi szállásunkra az esti órákban értünk vissza.

Tanulmányutunk 4. napjának délelőttjét Szabadkán töltöttük. Mivel a hétfői érkezésünk során a Zsinagóga és a Városháza látogatásához későn érkeztünk a városba, ezért ezen programok csütörtökön kerültek megvalósításra. Először a Zsinagógát tekintettük meg, majd a Városházát idegenvezetővel jártuk be, végül a Városháza tornyába mentünk fel és tekintettük meg a már jól ismert belvárosi utcákat felülről is.

A délutáni programunk Palicson került megvalósításra. Megtekintettük Palics egyedülálló szecessziós fürdőépületeit, a Víztornyot és a szecessziós fakaput. Vermes Lajos szobránál beszéltünk a palicsi olimpiákról, majd kisebb csoportokban felfedeztük Palics különlegességeit, sétáltunk a korzón és a parkerdőben, majd meglátogattuk az állatkertet. Az estét a szálláson értékeltük a tanulmányi kirándulás első négy napját, és kvízpartit játszottunk.

A kirándulás utolsó napján Zentát kerestük fel. Megtekintettük a szecessziós Tűzoltólaktanyát, majd a Városházát, majd tanulói kiselőadásokat hallgathattunk a zentai csatáról és Savoyai Jenő életpályájáról. Ezután a diákok rövid szabadprogramot kaptak, ahol saját maguk is felfedezhették Zenta belvárosát és vásárolhattak még ajándékokat és ételt a hazaútra.

Végül az esti órákban érkeztünk Salgótarjánba, az Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskolához.

Hazaérkezésünk után, a tanév utolsó hetében értékelő órát tartottunk, ahol felelevenítettük a tanulmányi kirándulás élményeit és megbeszéltük a személyes tapasztatokat. Rendszereztük a megszerzett ismereteket, majd megtekintettük a diákok által készített ppt-bemutatókat. Ezeket bemutattuk a tanulmányi kiránduláson nem résztvevő diákoknak is, majd közösen készültünk a témanapra, amelyet közösen tartottunk a többi Határtalanul pályázaton résztvevő diákkal (a 6-7-8. osztályos tanulókkal).

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

WordPress Lightbox Plugin