A 8. osztály útja Partiumtól Székelyföldig: történelemformáló magyarok nyomában

2022. május 30 – június 3. között az Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola 8. osztálya tanulmányi kiránduláson vett részt. A tanulmányút célja volt Erdély és Partium helyszíneinek bejárásával az eredeti helyszíneken megismerni olyan a híres magyar történelmi személyeknek az életét, tetteit, mint I. (Szent) László, Hunyadi Mátyás, vagy éppen Bethlen Gábor, azokét, akik hozzájárultak Magyarország és a magyarság fennmaradásához.

A tanulmányút első napján a diákok a kora reggeli indulás után a délelőtti órákban érkeztek meg Nagyváradra. A városközpont felfedezése során a diákok tartottak kiselőadásokat a Nagyváradhoz köthető jelentős történelmi személyek életéről, tevékenységéről, majd a Királyhágó érintésével folytatták útjukat, belépve a történelmi Erdély területére. Délután Kolozsvár történelmi városrészében sétálva idézték fel a Hunyadiak szerepét a magyar történelem formálásában, majd Mátyás szülőházánál tanulói kiselőadásokra került sor. Az esti órákban érkeztek Korondra, ahol az első két éjjel megszálltak.

A második napot a Parajdi Sóbánya bejárásával kezdték a diákok, majd késő délelőtt érkeztek meg a Jeddi Benedek Elek Általános Iskolához. A Marosvásárhely melletti kis falu nagyrészt magyarajkú, ahogy az iskola diákjai is. Az iskolában több közös programra is sor került: az ismerkedés után barátságos focimeccsen mérték össze ügyességüket a diákok, míg a helyi és a vendég tanárok szakmai és baráti beszélgetésekkel töltötték az időt. Az aznapi utolsó program Marosvásárhelyen várta a diákokat: a Kultúrpalota bejárása után városnézésre indultak a Bolyaiak városában. Végül a kora esti órákban még egy rövid sétára indultak a népművészetéről híres Korondon, mielőtt a szállásra értek volna.

Az utazás harmadik napján Szejkefürdőn volt az első program: a székelykapuk alatt átsétálva jutottak fel a tanulók egy kis dombra, majd a buszhoz visszatérve Székelyudvarhely érintésével utaztak tovább a Gyilkos-tóhoz.

Ezen a napon a középpontban Erdély csodálatos tájai álltak, így a diákok teljesítménypróbáló túrára indultak a Gyilkos-tó feletti Kis-Cohárdra, majd a Békás-szorost tekintették meg. Végül a Gyilkos-tónál került sor egy rövid szabad programra. Ezután egy hosszú utazás után érkeztek meg a tanulmányút második szálláshelyére, Magyarigenbe.

A negyedik nap a tanulók Szászsebes megtekintése után Gyulafehérvárra utaztak, ahol a gyulafehérvári várat járták be. A városnézést az I. (Szent) István által alapított székesegyháznál kezdték, megemlékezve a magyar történelem nagy alakjairól, akiknek itt található az emlékművük. A vár bejárása után pedig az alig pár hete leleplezett Bethlen Gábor szobrot koszorúzták meg az Uzonis diákok. A késő délutáni órákban érkeztek vissza Magyarigenbe, ahol a szálláson még vetélkedőre, illetve kosármeccsre is sor került.

A tanulmányút utolsó napját a Vajdahunyadi Hunyadi-vár megtekintésével kezdték az iskola diákjai. A helyszínen tanulói kiselőadásokra is sor került a törökverő Hunyadi Jánosról, és feleségéről, Szilágyi Erzsébetről. A következő állomás Déva volt, ahol azonban a sikló és a vár felújítás alatt állt, így csak a vár alatt hangzottak el kiselőadások a hely jelentőségéről. A tanulmányút utolsó állomása Arad volt, ahol a vértanúk emlékművének megkoszorúzása után városnéző sétára indultak a diákok. Végül a délutáni órákban indultak haza, és este érkeztek vissza az Uzoni Péter Iskolához.

A tanulmányút, mely minden diák számára maradandó élmény volt, Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

WordPress Lightbox Plugin