Határtalanul!

Az Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói a Bethlen Gábor Alap pályázatának támogatásával, a Határtalanul program keretében tanulmányúton vett részt

Történelemformáló magyarok nyomában Erdélyben

címmel. A tanulmányútra 2023. május 16-20. között került sor, megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával.

Az előkészítő órára a tanulmányi kirándulás előtt egy héttel került sor. Itt a tanulók megismerkedtek a tanulmányút részletes programjával, felelevenítettük a korábban tanultakat Erdély történelméről illetve Trianon tragédiájáról. Elemeztük a határon túl élő magyarság arányait, múltját, jelenét, jelenlegi kihívásait a határon túli létnek. Végül pedig ismertetésre került az utazás közben elvárt magatartás, illetve a buszos etikai kódex.

A tanulmányút:

2023. május 16-án kedden korán reggel indultunk az iskola udvaráról, és egy rövid megállóval Nagyváradig utaztunk. Itt városnéző sétánk során a városhoz kötődő híres magyar személyekről emlékeztünk meg, a diákok kiselőadást tartottak Szent László, Janus Pannonius és Lorántffy Zsuzsanna, Ady Endre életéről, továbbá a Holnaposokról, és megtekintettük a város építészeti különlegességeit, szecessziós palotáit és sétáltunk a Körös-parton.

Kolozsvár felé utazva megálltunk a Királyhágón, ahol a diákok megismerkedtek a történelmi Erdély és a Partium határvidékével.

Kolozsváron ismét híres, történelemformáló magyarok nyomában jártunk: Hunyadi Mátyás király és Bocskai István erdélyi fejedelem szülőházainak megtekintése után a város főterén, Hunyadi Mátyás lovasszobra előtt tartottak a diákok a város híres szülötteiről.

Az esti órákban érkeztünk szállásunkra, Torockóra, a Székelykő lábához.

A második nap délelőtt Tordán jártunk, majd a Sóbánya megtekintése után Jeddre utaztunk, ahol közös programokon vettünk részt a helyi falusi magyar iskola diákjaival. A helyi diákok táncműsort mutattak be, majd egy kötetlen ismerkedés után a két iskola diákjai között barátságos focimeccsre került sor. Eközben a helyi tanári karral megbeszéltük az esetleges jövő tanévi pályázatos utazás programjait.

A napot végül Marosvásárhelyen zártuk. A Kultúrpalotát idegenvezetéssel tekintettük meg, majd városnéző sétára indultunk. Felkerestük a Bolyaiak emlékművét, végül pedig bevettük Marosvásárhely várát.

A tanulmányút 3. napján Torockón maradt a csoport, délelőtt felkerestük a Néprajzi Múzeumot és a vízimalmot, majd túrára indultunk. Az esős időjárás miatt a helyiek nem javasolták a Székelykő megmászását, helyette a szintén különleges képződmény, a Kőlyuk felkeresését ajánlották. A túra a nagy tócsák miatt eleinte nehézkesen indult, de végül a nap is kisütött, és a diákok ügyesen teljesítették a távot. A Kőlyuknál ismertetésre került a Székelykő története, de beszélgettünk arról is, hogy a Kőlyuk menedékként szolgált a magyarok számára a Rákóczi-szabadságharc idején is.

A következő napot Nagyenyeden kezdtük: felkerestük a Bethlen Gábor Kollégiumot, majd az iskolamúzeum megtekintése után a nagyenyedi várnál sétáltunk és a vár melletti emlékműnél megemlékeztünk a szabadságharc során itt legyilkolt magyarokról is.

Ezután Gyulafehérvárra utaztunk, ahol várbeli sétánk során felkerestük a magyar történelemhez kapcsolódó helyszíneket, majd megkoszorúztuk a tavaly átadott Bethlen Gábor szobrot.

Mivel Déván a sikló továbbra sem üzemelt, csak útközben emlékeztünk meg a városhoz és a várhoz kapcsolódó történelmi személyekről, és az esti órákban érkeztünk második, és egyben utolsó szálláshelyünkre, Csernakeresztúrra.

A tanulmányút utolsó napját Vajdahunyadon kezdtük, ahol több tanulói kiselőadásra is sor került a Hunyadi-család tagjairól.

Utolsó állomásunk Temesvár volt, ahol Károly Róbertről hallgathattunk kiselőadást, majd városnéző sétánk során megemlékeztünk Temesvár híres szülöttéről, Klapka Györgyről is, majd megbeszéltük az 1989-es romániai forradalom eseményeit.

Az értékelő órára júniusban került sor, a diákok csoportfeladatok keretében elevenítették fel emlékeiket, fotókiállítást és versenyt tartottunk, végül pedig Kahoot-kvízzel zártuk az órát.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

WordPress Lightbox Plugin