Valami Amerika

2015 nyarán Iskolánk angoltanára az Amerikai Egyesült Államokban vett részt egy továbbképzésen.

Milyen Amerika, az amerikai oktatási rendszer és természetesen az amerikai feeeling – erről következzen egy kis élménybeszámoló:Columbia Egyetem

Abban a szerencsében volt részem, hogy megnyertem az Amerikai Nagykövetség tanároknak kiírt pályázatát amerikai tanulmányútra, és ösztöndíjjal részt vehettem a Jewish Foundation for the Righteous (JFR) alapítvány Holokauszt-tanítással kapcsolatos nyári szemináriumán, melyet a Columbia Egyetemen rendeztek meg 2015. június 21-25-ig New Yorkban.

Idén az országból 6 tanár vehetett részt Amerikában Holokauszttal kapcsolatos képzésen, amely 3 helyszínen folyt, kettő június végén New Yorkban, egy pedig július közepén Észak- Karolinában. Mindhárom helyszínen az amerikai és európai kollégák mellett két magyar kolléga is részt vehetett. A JFR képzésén harmincan voltunk tanárok, ebből heten Európából (két horvát, három lengyel kolléga, én és egy pécsi kolléganő Magyarországról) a többi tanár pedig az USA különböző államaiból. A képzést megelőzte egy felkészülési időszak, amely alatt minden résztvevőnek el kellett olvasnia azokat az anyagokat, amelyeket a képzéssel kapcsolatosan az alapítvány elküldött.

A képzésen a JFR munkatársaitól és Holokausztot oktató egyetemi professzoroktól hallottunk fantasztikus előadásokat, mint például Stanlee Stahl, Doris Bergen, Volker Berghahn, Atina Grossmann, Robert Jan van Pelt, Samuel Kassow, Michael Steinlauf, Jeffrey Burds, Henry Feingold, Lawrence Douglas, Peter Hayes és Alexandra Zapruder. A lengyel származású Holokauszt túlélő, Roman Kent előadását is meghallgathattuk, aki arról mesélt, hogy milyen volt a gyerekek, tinédzserek, fiatalok élete a Holokauszt alatt. Az előadásokat követő tanári szemináriumok, melyek során a kollégákkal csoportokban beszélgettünk és ötleteket, javaslatokat osztottunk meg egymással a Holokauszt tanításával kapcsolatosan, nagyon hasznosnak bizonyultak.

a csapat

Nagyszerű élmény volt a külföldi kollégákkal együtt dolgozni, sok élményt és tapasztalatot, no meg sok ismerőst, barátot szereztem. Számomra külön hatalmas élmény volt a 10 órás repülőút és a programok utáni délutánok és esték, amikor a kollégákkal együtt felfedezhettük a várost és látnivalóit. New York óriási és izgalmas! Az embert lenyűgözik a méretek, a hatalmas manhattani felhőkarcolók, az óriási színes fényreklámok, a Broadway, a rengeteg ember az utcákon, a sok sárga taxi, az óriási forgalom. Számomra nagyon izgalmas volt, még ha csak egy hétig is, barangolni Manhattanben, és megnézni ami belefért. A Times Square, a Central Park, az Ötödik Sugárút (Fifth Avenue), a Broadway, az Empire State Building, a Rockefeller Center, a Szabadságszobor, a Hudson folyó, a Brooklyn híd… mind olyanok, mint a filmekben. Óriási élmény volt számomra ezeket látni, mindig is vágytam rá, hogy egyszer eljuthassak a Nagy Almába, szétnézhessek, sárga taxival utazhassak, megtapasztaljam, milyen is az amerikai kultúra, feeling. A legnagyobb élmény számomra a New York-i metró, a Times Square forgataga és a Világkereskedelmi Központ helyén épült emlékpark méltóságteljessége mellett az volt, hogy felülről megcsodálhattam a várost az újjáépült Világkereskedelmi Központ (One World Trade Center) nemrég megnyílt 102. emeleti kilátójából. A látvány ilyen magasból leírhatatlan, úgyhogy meg sem próbálom elmondani 🙂

Meséljenek helyettem a képek, amiket készítettem:
kilátás háttérben hidak         emlékpark rózsával         World Trade Center Emlékpark

Kilátás Szabadságszobor  Szabadságszobor

 

Kilátás manhattani felhőkapcolók  Manhattan a kompról

Times Square a kollégákkal

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

WordPress Lightbox Plugin